Glutenvrij eten

Heb je een tarweallergie, glutensensitiviteit of glutenintolerantie? Of voel jij je gewoon lekkerder met een glutenvrij eetpatroon?

Dan is glutenvrij eten voor jou een oplossing.
 
 

Coeliakie

Wat is Coeliakie?
Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Gluten worden door mensen met coeliakie niet verdragen. In granen zit een groep eiwitten, die we gluten noemen. Deze gluten bestaan uit gliadine en glutamine, maar niet alle granen bevatten gliadine zoals rijst en mais. Mensen met coeliakie krijgen een beschadigd slijmvlies in de dunne darm door het eten van gluten en de darmvlokken gaan kapot.

Wat zijn de bijwerkingen?
Mensen die last van coeliakie hebben, kunnen last krijgen van: aanhoudende diarree, verstopping, stinkende, vettige ontlasting die in het toilet vaak zogenaamde ‘remsporen’ veroorzaakt, een opgezette buik, buikpijn, overgeven en een verminderde eetlust. Doordat de darmvlokken kapot gaan, wordt het oppervlak van de dunne darm glad. Voedingsstoffen kunnen dan minder goed opgenomen worden. Hierdoor krijgt men een vitaminen- en mineralentekort wat een gewichtsverlies veroorzaakt. Vervolgens ontstaan er weer andere klachten.

Allergie?
Noem coeliakie niet een glutenallergie! Want dit bestaat niet. Een tarweallergie bestaat wel, maar dit komt heel weinig voor. Wel kan je last hebben van Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS), ook wel glutensensitiviteit genoemd. Dan heb je geen coeliakie en geen tarweallergie. Bij een tarweallergie reageert je lichaam allergisch op eiwitten in tarwe. Dit verloopt via je auto-immuunsysteem. Je lichaam herkent de eiwitten niet en wil deze eiwitten onschadelijk maken.

Wat te eten met coeliakie?
Als je coeliakie hebt, moet je ook echt 100% glutenvrij eten, omdat het een chronische darmaandoening is. Hier kom je niet meer van af! Coeliakie patiënten moeten hun hele leven een streng dieet volgen. Bij patiënten die heel lang onbehandeld blijven, kan de darm onherstelbaar beschadigd raken. Maar bij een tijdige behandeling kunnen de darmen van mensen met coeliakie zich meestal goed herstellen.

Waar zitten gluten in

Wat zijn glutenvrije producten?
- Aardappelen (ook aardappelzetmeel), groenten, fruit
- Amaranth, boekweit*, gierst, haver*, quinoa*, teff, rijst (ook zilvervliesrijst)
- Maïs (ook maïzena en polenta), cassave
- Noten en zaden , peulvruchten
- Vis, vlees, gevogelte (alleen ongemarineerd en ongepaneerd)
- Eieren, melk (ook Nederlandse kazen en de meeste yoghurtsoorten), boter
- Guarpitmeel, johannesbrood, boompitmeel, kwicha gelatine, sago, arrowroot, agar-agar, xantaangom, tapioca/maniok, sorghum
- Olie

Van deze granen is bekend dat ze regelmatig in aanraking komen met gluten. Dat kan gebeuren op het land, bij transport, in opslag of tijdens het transporteren van de granen. Wil je zeker weten dat je havermout glutenvrij is? Let dan op een glutenvrij logo.
*Deze producten bevatten van nature geen gluten.

Welke producten kunnen gluten bevatten?
- Brood, crackers, beschuit, muesli, cornflakes
- Koek, gebak, vla, drop, ijssoorten
- Pizza, pasta
-Couscous, bulgur, bloem/meel gemaakte producten uit de groene lijst
- Soepen, sauzen (o.a. ketjap, ketchup, slasauzen, mayonaise)
- Vleeswaren
- Bouillonblokjes
- Kant-en-klaarmaaltijden
- Vitamine supplementen

Deze producten kunnen gemaakt zijn van tarwe maar ook van glutenvrije grondstoffen. Pasta is van origine gemaakt van tarwebloem maar het kan ook gemaakt worden van mais.

Welke producten bevatten gluten?
- Tarwe, waaronder ook spelt, en khorosantarwe/ kamut, bloem/meel op basis van tarwe, rogge, gerst(gort)
- Bindmiddel op basis van tarwe
- Seitan
- Paneermeel op basis van tarwe

Deze producten bevatten van nature gluten of worden tot op heden alleen nog van glutenbevattende grondstoffen gemaakt.

Wat houd het glutenvrije keurmerk in?
Als de producten van fabrikanten onder de Europese norm van 20 mg gluten/kg vallen, mogen ze hun product glutenvrij noemen. Dit betekent onder andere dat ze speciale productieruimtes moeten gebruiken waar alleen glutenvrije producten worden gemaakt en verwerkt.Wat kost een glutenvrij dieet?
De grondstoffen, het controleren van de producten en de speciale omgeving waarin ze gemaakt worden, zorgen ervoor dat glutenvrije producten duur zijn. Daarnaast is het geen massaproduct omdat relatief weinig mensen de producten nodig hebben. Wanneer je lid bent van de NCV, kun je kortingen krijgen op glutenvrije producten. Soms is het ook mogelijk om een tegemoetkoming in de kosten te krijgen via de Belastingdienst en de zorgverzekeraar.

Vitaminetekort

Vitaminetekorten vermijden en weer aanvullen
Wanneer je tarwe uit je dieet schrapt, kun je van een aantal voedingsstoffen een tekort krijgen. In veel graanproducten, gemaakt van tarwe, zitten voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en vitamine B11. Brood bevat ook jodium. In het schema is te zien met welke producten je deze voedingsstoffen kan aanvullen. In Nederland zit weinig jodium in de voeding.

Wat zijn glutenvrije bronnen?
Voedingsvezels:
- Groenten
- Fruit
- Aardappelen
- Noten en zaden
- Peulvruchten

Ijzer:
- Rundvlees
- Lamsvlees
- Broccoli
- Sperziebonen
- Bruine bonen
- Linzen
- Vleesvervangers met ijzer

Vitamine B1:
- Aardappelen
- Groente
- Vlees
- Vleeswaren
- Melk

Vitamine B11 (foliumzuur):
- Groente (groene soorten)
- Vlees
- Zuivel

Jodium:
- Zeewier
- Zeevis
- Eieren
- Gejodeerd dieetzout
- Bakkerszout

Welke bronnen hebben we gebruikt?
- Maag Lever Darm Stichting
- Voedingscentrum
- Voedselallergie.nl
- Nederlandse Coeliakie Verenging
- Ekoplaza

Waar is nog meer informatie over glutenvrij te vinden?
- De glutenvrije man
- Gluten free living magazine
- Gluten-free on a shoestring
- Gluten free goddess
- Gluten free girl (blogger)
- De Gluut

Volgens Ekomenu

Ekomenu heeft een menu dat een oplossing is voor mensen die gluten- en/of lactosevrij willen eten. Het is dus een menu met twee oplossingen in een omdat uit onderzoek is gebleken dat de groep die in één keer oplossing wil voor beide allergieën, intoleranties, het grootst is.

Het gluten- en lactosevrij menu bevat alles wat je nodig hebt voor 3 avondmaaltijden. Volop groenten, vlees, af en toe vis, en altijd een vegetarisch gerecht. De ingrediënten zijn vers en 100% biologisch. Te bereiden in gemiddeld 30 minuten. De ingrediënten zijn gluten- en lactosevrij echter omdat de maaltijdzakken worden ingepakt in een ruimte waar ook andere producten worden ingepakt, kan de maaltijdzak sporen van gluten bevatten.

Wat zijn de richtlijnen?
De maaltijden bevatten gemiddeld 600-800 kilocalorieën per persoon.
Elk gerecht is apart verpakt in een maaltijdzak en heeft een receptenkaart met duidelijke uitleg, ingrediënten, voedingswaarde, allergenen, leuke wetenwaardigheden en tips. Plantaardig: 200-250 gram groenten, regelmatig peulvruchten en af en toe noten, vleesvervangers, kruiden. Eiwitten: vlees, vis of een vleesvervanger zonder gluten of lactose. Koolhydraten: glutenvrije pasta’s, aardappels, peulvruchten, rijstproducten, etc.

Al deze ingrediënten worden verpakt in een bedrijf waar ook producten met gluten worden verwerkt. Hierdoor is het mogelijk dat de ingrediënten uit de maaltijdzakken sporen kunnen bevatten van gluten. Wij raden aan om alle niet-verpakte producten grondig te wassen om eventuele sporen te verwijderen.

Wat is de bereidingstijd?
Gemiddeld binnen 30 minuten op tafel; je bent iets langer bezig als je nog niet zo ervaren bent in de keuken of als je geen keukenmachine hebt.

Wat is de herkomst?
De ingrediënten zijn zoveel mogelijk van het seizoen en uit Nederland. We hebben een uitgebreid netwerk van boeren en leveranciers in Nederland en de rest van Europa. We hebben een uitgebreid assortiment glutenvrije ingrediënten in samenwerking met groothandel Udea en Ekoplaza.

Alle ingrediënten zijn 100% biologisch. Daardoor bevatten ze geen kunstmatige toevoegingen. Binnen het biologische keurmerk zijn slechts 48 (natuurlijke) E-nummers toegestaan ten opzichte van 900 E-nummers in niet-biologische voedingsmiddelen. De biologische landbouw werkt zonder bestrijdingsmiddelen waardoor de producten puur en schoon zijn. Goed voor jou en ook goed voor de bodem.

Welke verpakking wordt er gebruikt?
We gebruiken zo min mogelijk verpakkingsmaterialen. Onze maaltijdzakken zitten in duurzame boxen die vele malen gebruikt kunnen worden. EKOMENU werkt niet met eenmalige kartonnen boxen. De producten worden zoveel mogelijk op maat verpakt zodat er weinig wordt verspild.
  Laden...