Gif in mijn eten: wat is het en wat doe ik ertegen?
Weet wat jouw voeding eet en hoe jij kunt blijven genieten van lekker schoon eten

Er is de laatste maanden veel aandacht voor de impact van giftige stoffen die via ons eten in ons lichaam terechtkomen. En terecht! We willen allemaal lekker eten zonder troep. Toch komen er onopgemerkt kleine deeltjes gif in ons lijf terecht. In dit artikel zoomen we in op bestrijdingsmiddelen, met speciale aandacht voor glyfosaat en PFAS: wat is het, wat doet het in je lijf en hoe kun jij toch blijven genieten van lekker schoon eten?
Dit zijn bestrijdingsmiddelen
Bestrijdingsmiddelen, oftewel pesticiden, zijn chemische stoffen die worden ingezet om gewassen zoals groenten en fruit te beschermen tegen plagen, ziekten of onkruid. Pesticiden hebben als doel om de oogst te vergroten en het eten er mooier uit te laten zien. Maar ze zijn niet zonder risico!
Start direct met schoon eten

De impact van bestrijdingsmiddelen op jouw gezondheid
Pesticiden kunnen schade toebrengen aan nuttige insecten zoals bijen en de biodiversiteit en de natuur aantasten. Daarnaast kunnen pesticideresten op ons eten ook gevolgen hebben voor de gezondheid. Er zijn sterke aanwijzingen dat pesticiden het risico verhogen op ziekten zoals Parkinson, bepaalde vormen van kanker (zoals non-Hodgkin-lymfoom), vruchtbaarheidsproblemen, verstoring van hormonen en zelfs ADHD.
Zo smaakt GIF-vrij

Zo komen bestrijdingsmiddelen in jouw lijf terecht
Chemische bestrijdingsmiddelen zouden eigenlijk als laatste redmiddel moeten worden gebruikt om gewassen te beschermen. Maar ze worden op grote schaal toegepast. Hierdoor lekt het via de bodem weg en blijft het achter op de landbouwproducten. Zo belandt dit gif in ons kraanwater en op ons eten. Volgens onderzoek blijkt dat het merendeel van de Nederlanders aantoonbaar glyfosaat in de urine heeft!
In deze video vertelt Carice van Houten hier meer over.
Extra aandacht voor glyfosaat
Een onkruidbestrijdingsmiddel dat extra aandacht verdient is glyfosaat: het wordt nog steeds veel ingezet in de reguliere landbouw terwijl wetenschappers steeds dringender alarm slaan. Onderzoek wijst op schade aan darmflora, een verstoorde hormoonbalans, verminderde vruchtbaarheid, schade aan ons DNA en de lever. Ook kan glyfosaat ons brein binnendringen, wat kan leiden tot neurologische ziekten zoals Parkinson.

PFAS: de ‘forever chemicals’
PFAS, oftewel per- en polyfluoralkylstoffen, zijn een groep chemische stoffen die nauwelijks afbreken. Daarom hebben ze de bijnaam ‘forever chemicals’. PFAS staan bekend om hun vuil-, vet- en waterafstotende eigenschappen en worden veel gebruikt in producten als antiaanbakpannen, kleding en cosmetica. PFAS wordt ook ingezet in de landbouw: als actieve stof in bestrijdingsmiddelen of als hulpstof voor betere hechting aan planten. Het gevaar van deze chemische stoffen is dat ze zich opstapelen in je lichaam en het milieu. Terwijl groenten en fruit biologisch afbreekbaar zijn, geldt dit niet voor de PFAS die erop zit.
Ik eet PFAS-vrij
Gezondheidsrisico’s door hoge hoeveelheid PFAS in je lijf
PFAS-pesticiden vormen een serieus gezondheidsrisico. Deze giftige stoffen kunnen kanker veroorzaken, je hormoonhuishouding verstoren en een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. Omdat het zich opbouwt in je lichaam, stapelen de effecten zich over de tijd op. Zelfs bij lage blootstellingsniveaus. Zelfs residuen (overblijfselen van chemische bestrijdingsmiddelen op je voeding) die als ‘veilig’ worden beschouwd, kunnen via een ‘cocktaileffect’ samen toch schadelijk zijn.
Vooral zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn kwetsbaar voor dit ‘gif’. In gebieden waar intensief pesticidengebruik plaatsvindt, worden vaker chronische ziekten geregistreerd. Daarom is het extra belangrijk dat we samen ons best doen voor een zo schoon mogelijk voedselsysteem!

Zo geniet je van lekker schoon eten zonder gif
Kies voor biologisch eten: in de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, waaronder Glyfosaat en PFAS-pesticiden. Hoewel biologische producten nog steeds kleine hoeveelheden residuen van pesticiden kunnen bevatten, ligt dit een stuk lager dan in de reguliere landbouw.
Varieer in je voedingspatroon om blootstelling te spreiden: door verschillende soorten groenten en fruit te eten, krijg je minder grote hoeveelheden van dezelfde giftige stof binnen. Daarnaast is het natuurlijk ook erg leuk om nieuwe groenten en fruit te blijven ontdekken!
Kies voor producten die minder bestrijdingsmiddelen bevatten. Onderzoek laat zien dat asperges, rode kool en bloemkool PFAS-vrij zijn. Kijk hier voor meer informatie over de ‘Clean Fifteen’ en de ‘Dirty Dozen’.
We hopen je zo een duidelijk beeld te hebben gegeven van het gif dat via het voedselsysteem in jouw lichaam terecht kan komen. Maar we willen je natuurlijk vooral helpen om te genieten van lekker schoon eten. Meer tips en inspiratie? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of start direct met 50% korting op je eerste maaltijdbox én een gratis PFAS-vrije pan (t.w.v. €119,-) wanneer je 4 weken met ons mee-eet.
Het biologische keurmerk geeft garantie en zekerheid
In Europa mag voedsel alleen ‘biologisch’ worden genoemd als het voldoet aan bepaalde regels. Deze regels zorgen ervoor dat het eten en drinken wordt geproduceerd op een manier die goed is voor dieren, mensen, milieu, klimaat en biodiversiteit.
Hoe weet je zeker dat een product biologisch is? Heel simpel: kijk of het Europese biologische keurmerk erop staat. Zie je het groene blaadje met de twaalf sterretjes? Dan is het gegarandeerd bio – in heel Europa!
Bestel direct
