Geroosterde spitskool met notenpesto

met volkorenrijst

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

 

Levering 9 - 14 december

Biologische Ingrediënten
0,5 biologische spitskool 
40 gr biologische notenpesto          
180 gr biologische rode biet haverballetjes
1 biologische knoflookteen
1 biologische  ui  
130 gr biologische volkoren basmatirijst       

Zelf toevoegen
2 el bakolie
Olijfolie extra vierge      
Zout en peper naar smaak          

Allergenen
Bevat noten en gluten (tarwe)

Spitskool is een gesloten koolsoort (net als bijvoorbeeld witte kool) en heeft een iets zoetere smaak dan we gewend zijn van andere soorten. Ook is ze over het algemeen makkelijk te bereiden door de fijne bladen, waardoor spitskool minder lang nodig heeft om te garen. Spitskool kun je op veel verschillende manieren bereiden. Vaak wordt deze kool gebakken, maar vandaag gaan we de spitskool - op een wat minder gebruikelijke manier - in de oven roosteren.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Breng water aan de kook voor de rijst. Kook de rijst in 10 minuten gaar en giet daarna het water af. Laat rustig nagaren met de deksel op de pan.
  3. Snijd ondertussen de spitskool in de lengte in 4 parten, of snijd de parten nog een keer in de lengte doormidden. Spreid de spitskool uit over de bakplaat en besprenkel met olijfolie extra vierge. Rooster de spitskool in 20-25 minuten gaar en goudbruin.
  4. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit bakolie in een koekenpan en fruit ui en knoflook 2 minuten. Voeg dan de droge rijst toe en bak 5 minuten op een hoog vuur. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Bak in een andere koekenpan de rode biet haverballetjes in een scheutje bakolie rondom bruin en gaar (5 minuten).
  6. Meng de notenpesto met olijfolie extra vierge. Gebruik voor een heel bakje 2 eetlepels en voor een half bakje 1 eetlepel.
  7. Leg de spitskool op een royale schaal en verdeel de notenpesto erover. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

Tip: Heb je nog spitskool over? Maak een heerlijke koolsalade door de spitskool in fijne plakjes te snijden en aan te maken met mayonaise, zout, peper en azijn. Maak de koolsalade af met bijvoorbeeld geraspte wortels en rozijnen. 

Voedingswaarde per portie
696 kcal/ 30 gr koolhydraten/ 56 gr vet/ 11 gr eiwit/ 7 gr vezels

  Laden...