Boerenkool met pastinaak,

Champignons en rundervinken

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Levering 13-18 januari


Biologische ingrediënten
300 gr biologische Boerenkool, gesneden
125 gr biologische Kastanjechampignons               
2 st biologische Ui                      
600 gr biologische Pastinaak
2 st biologische Rundervinken       

Zelf toevoegen
2 el Bakolie
Klontje roomboter
Mosterd naar smaak
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat mosterd en melk (lactose)

Vandaag op het menu een heerlijke, skinny boerenkoolstamppot met aardappels en … pastinaak. Deze versie is net wat zoeter dan een boerenkoolstamppot op basis van enkel aardappels én je krijgt zo lekker veel groenten binnen.

Wist je dat pastinaak veel eerder op ons menu stond dan aardappels? De pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en was al bekend bij de Oude Grieken en Romeinen. Bij hun trek naar het Noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Aardappels werden pas gegeten na de ontdekking van Amerika en verdrongen de pastinaak als basisvoedsel.

Bereidingswijze

  1. Breng een ruime pan met water en zout aan de kook. Schil de pastinaken, snijd klein en kook in 15 minuten gaar. Doe er de boerenkool bovenop en laat meekoken.
  2. Verwarm bakolie in een koekenpan en bak de rundervinken rondom bruin. Zet het vuur laag en bak de rundervinken in 15 minuten gaar.
  3. Pel en snijd de ui in partjes en veeg de champignons schoon. Bak de uien en champignons met de rundervinken mee.
  4. Giet het water van de boerenkool af en vang daarbij het kookvocht op. Stamp met een pureestamper de pastinaak en boerenkool tot een stamppot. Voeg eventueel wat kookvocht en een klontje roomboter toe. Proef en breng op smaak met wat mosterd.
  5. Serveer de boerenkoolstamppot met ernaast de rundervinken, champignons en ui.

 

Tip
Je kunt ook wat boerenkool (met bakolie en kruiden of specerijen) roosteren in de oven voor lekkere boerenkoolchips. 

Voedingswaarde
649 kcal/ 28 gr koolhydraten/ 44 gr vet/ 27 gr eiwit/ 13 gr vezels 

1.     Breng een ruime pan met water en zout aan de kook. Schil de pastinaken, snijd klein en kook in 15 minuten gaar. Doe er de boerenkool bovenop en laat meekoken.

2.     Verwarm bakolie (en/of roomboter als je dat lekker vindt) in een koekenpan en bak de rundervinken rondom bruin. Zet het vuur laag en bak de rundervinken in 15 minuten gaar.

3.     Pel en snijd de ui in partjes en veeg de champignons schoon. Bak uien en champignons met de rundervinken mee.

4.     Giet het water van de boerenkool af en vang daarbij het kookvocht op. Stamp met een pureestamper pastinaak en boerenkool tot een stamppot. Voeg eventueel wat kookvocht toe en een klontje roomboter. Proef en breng op smaak met wat mosterd.

5.     Serveer de boerenkoolstamppot met ernaast de rundervinken, champignons en ui.

  Laden...