Biefstuk met yaconsalade

met aardpeer en wortelpeterselie

  • 2 PORTIES

Biologische Ingrediënten
0,5 biologische komkommer
200 gr biologische yacon
0,5 biologische limoen
500 gr biologische wortelpeterselie
200 gr biologische wortel
2 biologische biefstukken
1 biologische rode ui
biologische peterselie naar smaak

Zelf toevoegen
3 el olie om in te bakken
2 el olijfolie extra vierge
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat geen allergenen

Deze week een speciale knol op het menu: de yacon. Deze zoete en knapperige knollen komen oorspronkelijk uit de Andes, maar worden nu ook op kleine schaal in Nederland verbouwd. De smaak is heel verrassend en lijkt een beetje op die van papaja of zelfs meloen. Dankzij het hoge vochtgehalte (86-90% water) is de knol heel fris en - als je ‘m rauw eet - heeft ie een “crunchy bite”. Yacon bevat weinig calorieën en heeft een lage glycemische index. 

Bereiding

  1. Haal de biefstuk uit de koelkast en laat rustig op kamertemperatuur komen. Schil en was de wortelpeterselie, snijd in stukken en kook in 10-15 minuten gaar.
  2. Pers ondertussen de limoen uit en doe het sap samen met de olijfolie in een kom. Schil de yacon, spoel goed schoon en snijd met een kaasschaaf in plakjes. Doe de yacon direct bij het limoensap om verkleuring tegen te gaan. Was en schaaf ook de komkommer en de wortel in dunne plakjes en leg het bovenop de yacon. Was en hak de peterselie klein (gebruik zoveel je lekker lijkt) en doe dit bij de groenten. Bestrooi met zout en peper en hussel alles goed door elkaar. Laat de smaken even intrekken.
  3. Pel en snijd de ui in partjes. Bestrooi de biefstuk met peper en zout. Verhit olie in een koekenpan en bak de biefstuk op een hoog vuur aan iedere kant 1-2 minuten (afhankelijk van de dikte van het vlees). Neem de biefstuk uit de pan en laat afgedekt even rusten. Bak de uien nog enkele minuten in het braadvet totdat ze zacht worden. Schenk er eventueel een beetje water bij voor een lekkere jus.
  4. Giet de wortelpeterselie af en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  5. Serveer de biefstuk met gebakken ui, met ernaast de puree van wortelpeterselie en de yacon-komkommersalade. 

Tip: Heb je nog knoflook liggen? Deze is erg lekker door de puree van wortelpeterselie.

Voedingswaarde per portie
829 kcal/ 67 gr koolhydraten/ 45 gr vet/ 39 gr eiwit/ 15 gr vezels

  Laden...