Ballenfeest met spruitjes

kipgehakt en champignons

  • 35 MINUTEN
  • 2 PORTIES

Biologische ingrediënten
400 gr biologische spruitjes
500 gr biologische voorgegaarde aardappels  
1 biologische rode ui                   
125 gr biologische champignons       
2 biologische knoflookteen
200 gr biologische kipgehakt
Biologische peterselie naar smaak                 

Zelf toevoegen
3 el bakolie
Nootmuskaat naar smaak
Zout en peper (of gehaktkruiden) naar smaak

Allergenen
Bevat geen allergenen

Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool en ze bevatten veel vitamine C. Meestal worden spruitjes gekookt, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook bakken, wokken, stoven of stomen. Wanneer je ze kookt, moet je ze niet te lang koken, want dan werk je het ontstaan van de beruchte ‘spruitjeslucht’ in de hand. Wanneer je een scheutje melk meekookt, valt het met de spruitjeslucht wel mee. Vandaag gaan we de spruitjes beetgaar bakken en combineren we ze met kipgehaktballetjes, champignons en aardappels. 

Bereiding

  1. Maak de spruitjes schoon door de onderkant en lelijke blaadjes te verwijderen. Snijd de grote spruitjes eventueel doormidden. Pel en snipper de ui fijn. Veeg de champignons schoon, verwijder en bewaar het steeltje en snijd de grote exemplaren doormidden.
  2. Verhit bakolie in een koekenpan en fruit de ui 2 minuten. Voeg de spruitjes en champignons (ook de champignonsteeltjes) toe en bak in 10 minuten op middelhoog vuur beetgaar en bruin. Schud de pan regelmatig. Proef en breng op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper. Laat afgedekt zachtjes nagaren.
  3. Pel intussen de knoflook. Hak de peterselie fijn, gebruik zoveel je lekker lijkt. Meng het gehakt met de peterselie, zout en peper (of gehaktkruiden) en pers er de knoflook bovenuit. Rol met je handpalmen kleine balletjes van het gehakt. Het gehakt is wat plakkerig, maar dat hoort zo.
  4. Verhit bakolie in een andere koekenpan en bak op een hoog vuur de gehaktballetjes in 3 minuten rondom bruin. Snijd intussen de aardappels doormidden of in vieren en bak deze 5 minuten met de gehaktballetjes mee. Schud de pan regelmatig om. Temper daarna het vuur en laat nog 5 minuten garen (afhankelijk van de grootte van de balletjes).
  5. Schep alle ingrediënten voorzichtig door elkaar en serveer op een mooie schaal.

Tip: Het is ook erg lekker om geroosterde hazelnootjes over de spruitjes te strooien

Voedingswaarde per portie
673 kcal/ 56 gr koolhydraten/ 33 gr vet/ 29 gr eiwit/ 14 gr vezels

  Laden...