Aziatische roerbak

met paksoi, daikon, ei en rijst

  • 30 MINUTEN
  • 2 PORTIES

 

Levering 9 - 14 december

Biologische ingrediënten
1 biologische paksoi                   
250 gr biologische daikon (soort rettich)
1 biologische rode ui
1 biologische knoflookteen                      
130 gr biologische rijst
100 gr biologische tijgergarnalen     
2 biologische eieren
1 tl biologische 5-kruidenpoeder
1 el biologische gemberrasp

Zelf toevoegen
3 el bakolie
2 el sojasaus
Zout en peper naar smaak

Allergenen
Bevat ei en gluten (tarwe)

Daikon (in het Japans, letterlijk "lange wortel") is een zacht smakende, lange, witte Oost-Aziatische radijs. Een daikon staat ook bekend als rettich, winterradijs, Japanse of Chinese radijs. De smaak is zachter dan die van de kleine radijsjes. Daikon is heerlijk fris in salades, maar ook lekker in een roerbakschotel.

Bereiding

  1. Breng water aan de kook voor de rijst en kook de rijst in 8 minuten gaar. Kook ook de eieren in 8 minuten hard (al dan niet samen met de rijst). Giet het water af en laat de rijst afgedekt nagaren.
  2. Schil de daikon en snijd deze in dunne staafjes van 3-4 cm lang. Doe alles in een zeef en bestrooi met een klein schepje zout. Hussel even goed door elkaar en laat 10 minuutjes staan. Spoel daarna de daikon af onder koud stromend water en dep droog met keukenpapier of een schone theedoek.
  3. Pel en snipper ondertussen de ui. Hak de knoflook fijn. Rasp de gemberwortel. Was en snijd de paksoi in stukken van 2-3 cm. Houd daarbij het wit en het groen van de paksoi gescheiden. Laat de garnalen uitlekken op keukenpapier en dep droog.
  4. Verhit de bakolie in een wok of koekenpan en fruit de ui en knoflook op een middelhoog vuur. Schep uit de pan en zet opzij.
  5. Roerbak op een hoog vuur het wit van de paksoi, daikon en het 5-kruidenpoeder gedurende 5 minuten (pas op met het 5-kruidenpoeder, de smaak is heerlijk maar intens). Voeg de laatste minuut de gemberrasp, het groene paksoiblad, de garnalen en de sojasaus toe.
  6. Schep alles in een mooie schaal en garneer met de gekookte eieren. Lekker met rijst!

Tip: Als je een daikon in dunne schijfjes snijdt (bijvoorbeeld met een kaasschaaf) en deze in de oven op 200 °C met olijfolie en zout bakt, krijg je gezonde en lekkere chips!

Voedingswaarde per portie
680 kcal/ 59 gr koolhydraten/ 34 gr vet/ 29 gr eiwit/ 5 gr vezels

  Laden...